joi, 21 octombrie 2010

Fii creativExista doua situatii posibile, iar tu te afli in situatia cea trista. Toata lumea stie probabil despre tine — cine esti — dar tu insuti esti intr-o totala uitare a esentei tale, a naturii tale reale, a fiintei tale autentice. Acesta este singurul lucru trist in viata. Poti gasi multe scuze, dar motivul real al tristetii tale este acesta: nu stii cine esti. Cum poate un om fi fericit cand nu stie cine este, cand nu stie de unde vine, cand nu stie unde se indreapta? O mie si una de probleme apar din aceasta ignoranta referitoare la propriul sine.

Oamenii continua sa repete acelasi lucru, din nou si din nou. Daca privesti fetele oamenilor din lume, vei fi surprins: de ce arata toti oamenii acestia tristi? De ce privirea lor arata ca si cum si-ar fi pierdut toata speranta? Motivul e simplu; cauza e repetarea. Omul este inteligent; repetarea cauzeaza plictiseala. Plictiseala aduce tristete deoarece stii ce se va petrece maine, si poimaine…pana cand ajungi in mormant, va fi la fel, aceeasi poveste.

Fii creativ, si cu cat vei fi mai creativ, cu atat mai plina de bucurie, mai plina de dans si de cantec va deveni singuratatea ta. Aceste perioade de tristete, de suparare – vechile obiceiuri – vor incepe sa cada precum frunzele moarte cad din copac. Si acestea se mai tin putin, dar in cele din urma cad.

Osho

(traducere din limba engleza)